SKRIVNA SPOROČILA V GLASBI

Z glasbo se srečujemo vsakodnevno. Naj bo pop, rock ali klasična, spremlja nas na prav vsakem koraku: v trgovinah, doma, v službi. Ampak … sploh nevemo, koga v resnici poslušamo, komu se predajamo ob poslušanju popularnih pevcev, kot so Justin Bieber, Miley Cyrus, Madonna, in njihovih besedil, ki govorijo predvsem o depresiji, neuslišani ljubezni, nasilju … Vprašajmo se, v kakšno stanje nas vse to spravi? Tako nas na primer že zjutraj zbudi glasna pesem ene od pevk, ki govori o zlomljenem srcu, prevari … cel dan smo žalostni, zoprni (s tem coprni), nestrpni do vseh okoli sebe. Vse nam gre narobe, zato izgubimo voljo in hitro se začnemo smiliti sami sebi. Po naše so krivci za naše slabo stanje drugi, ne vemo pa, da je to predvsem posledica negativnih sporočil, ki so nas prevzela že navsezgodaj zjutraj. Da se je besedilo, ki govori o zavisti, žalosti … nezavedno usedlo v nas. Kako? Skozi visokofrekvenčna snemanja, pri katerih gre za skrita sporočila, ki jih uho ne sliši, naš nezavedni del pa jih, in to še kako. Naj povem tudi, da so te pesmi pogosto ‘zacoprane’, narejene na črnih mašah, da je njihov namen človeka spraviti v trans, slabo počutje, brezvoljnost.   glasbaGotovo se nam je že kdaj zgodilo, da smo na primer v trgovini slišali neko pesem. Njen refren se nam je nato še cel dan ‘vrtel’ v glavi, nezavedno smo jo mrmrali, prepevali – s tem smo postali hipnotizirani, saj nas je pesem povsem ‘začarala’. Če bi odkrili, o čem besedilo stvarno govori, pa je gotovo – verjemite mi – nebi želeli več slišati. Za primer lahko vzamemo pesem Hotel California skupine The Eagles. Večina ljudi nima pojma, da ta pesem govori o satanistični cerkvi v hotelu v ulici California.

Mnoge raziskave so že pokazale, da heavy metal in rock glasba močno vplivata na poslušalca. Po poslušanju poslušalci postanejo bolj razdražljivi, jezni, nasilni, fizična moč pa jim oslabi. Za to seveda poskrbijo njihovi izvajalci, ki večinoma tudi javno priznajo, da so svojo dušo prodali satanu. Podobno je izjavil tudi pokojni pevec David Bowie: “Rock je bil že od nekdaj hudičeva glasba … zavedam se, da je rock nevaren … počutim se, kot da podpiram nekaj, kar je veliko bolj temno od nas samih.”  

Torej, Dragi Bralci, nedopustimo, da nas zavede imidž trend popularnost z ”lepimi” in postavnimi pevci ter s sladkimi melodijami in videospoti. S tem vsaj na enem področju  onemogočimo pranje možganov tako sebi kot našim Potomcem in našemu Svetu.  

L. M.