SVETOST MIKLAVŽA – 1

V tem prispevku vam Dragi Bralci, predstavljamo Življenje in Delo Svetnika in Velikega Dobrotnika Svetega Nikolaja, ki je pri nas bolj znan kot Sveti Miklavž. Rodil se je starejšima staršema, ki nista pričakovala, da sploh še lahko imata otroka. Zaradi svoje Dobrote sta prejela posebno Božjo Milost. Nadangel jima je oznanil, da bosta dobila sina, ki naj ga poimenujeta Nikolaj, kar pomeni Zmaga Ljudstva. sveti-miklavzPobožni starši so ga vzgojili v Kristjanskem Duhu in tako je globoko veren postal duhovnik. Izjemno Dobrotljiv in Milosten je vedno pomagal revežem in vsem, ki so bili pomoči potrebni. Svoje Plemenito Srce je pokazal že ob priliki, ko je prodal podedovano premoženje bogatih staršev in denar namenil šibkejšim. Kot Kristjan je bil tudi preganjan in zaprt s strani cesarja Dioklecijana.  

Izjemno Pobožen je Sveti Miklavž imel moč narediti kar nekaj Čudežev: rešil je mornarje na viharnem morju in obudil v življenje tri umorjene šolarje, ob hudi lakoti je srečno in varno pripeljal ladjo z žitom v Miro, rešil je tri obubožane device pred sramoto tako, da jim je namenil bogato doto in na daljavo rešil po nedolžnem obsojene na smrt.  

V naših krajih je Sveti Nikolaj oziroma Sveti Miklavž izjemno priljubljen med otroki, katere obišče na večer pred svojim godom, ki ga slavi 6. decembra. Pride v spremstvu NadAngelov, ampak se vpletajo sile duha zla, ki so ljubosumne, pa podtikajo, no NadAngeli in Sveti Miklavž jih razkrivajo, da kradejo duše. Otrokom podari darila v malenkostih tako, kakor Prosi Sveti Duh. Za poredne otroke pa poskrbijo parkeljni s svojimi kaznimi, Sveti Miklavž, ki sočuti z otroci, pa jim pusti tudi šibo v pomoč, da kot Angeli odženejo sile zla.

Viri: Kapitelj.com; Svetniki.org;

 Bogdan Kouter